“Blij dat de kerk in ere wordt hersteld”

Op 20 maart 2017

De stad Antwerpen trekt de nodige middelen uit voor de renovatie van de glasramen in de Sint-Jozefkerk in de wijk Moretusburg. Ook de Vlaamse Overheid en de lokale kerkfabriek leveren een bijdrage.

De statige Sint-Jozefkerk in de Moretusburgwijk werd opgetrokken in 1912, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. De honderdste verjaardag van het gebouw en van de twee jaar oudere Sint-Jozefparochie werd in 2012 nog gevierd met een groot jubileumconcert. Kort erna ondergingen het dak en de gevels een grondige renovatie. Voor de restauratie van de glasramen moest echter een nieuw subsidiedossier worden ingediend, dat afgelopen vrijdag werd goedgekeurd door het Antwerpse stadscollege. “De stad zal 60% van de totale kostprijs van 185.000 euro voor zijn rekening nemen”, zegt Antwerps gemeenteraadslid Frank Loveniers (N-VA). “De Vlaamse Overheid financiert 30% van de werken en de overige 10% zijn ten laste van de lokale kerkfabriek.”

Die laatste hoopt, net als bij de vorige renovatie, op enkele gulle sponsoren uit de omtrek. “Toen leverde het nabijgelegen Umicore nog een mooie bijdrage”, zegt penningmeester Hugo Janvier. “Daarnaast zullen we ook geld inzamelen met onze traditionele collectes.”

De glas-in-loodpanelen van de kerk worden in ere hersteld en verder komen er een aantal nieuwe voorzetramen. “De timing ligt nog niet vast, maar wellicht zal een gespecialiseerde firma dit najaar of volgend voorjaar aan de slag gaan”, zegt Loveniers.

Enthousiaste sympathisanten

Het gemeenteraadslid groeide zelf op in de Moretusburgwijk en woont nog steeds in de nabijheid van de kerk. Daardoor volgde hij het dossier met meer dan gewone interesse op. “De Sint-Jozefkerk beschikt over een levendige kerkgemeenschap, met een aantal enthousiaste sympathisanten”, zegt hij. “De levendigheid hier staat in schril contrast met de Heilig Hartkerk in de Krugerstraat, die op termijn wordt afgebroken. Ik wil er mee op toezien dat op die plek een zo groot mogelijke groenzone wordt aangelegd.”

koen de beuckeleer

Copyright © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is