U bent hier
Masterplan Hoboken-centrum start met heraanleg van Marneflaan
Vandaag werd het startschot gegeven van het Masterplan Hoboken-centrum met de heraanleg van de Marneflaan.
Districtsschepen voor publiek domein Tom De Boeck: “Het Masterplan Hoboken-Centrum bestaat uit verschillende projecten. Het start met de heraanleg van de Marneflaan. Verder zullen park Sorghvliedt en Broydenborg visueel met elkaar verbonden worden. Ook het lichtplan is een belangrijk element van het Masterplan met kasteel Broydenborg als eerste monument dat uitgelicht zal worden. Ten slotte wordt de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Kioskplaats heraangelegd. Met dit plan werkt Hoboken de komende twintig jaar aan zijn toekomst. We ontwikkelen een visie over ‘Hoboken aan de Schelde’. Dit zorgt voor een bereikbaar Hoboken met een versterkt centrum en een groen Hoboken met prachtig erfgoed.
Het Masterplan start in september 2016 met de heraanleg van de Marneflaan.”
Heraanleg Marneflaan
Het deel van de Marneflaan tussen de Broydenborglaan en de Rodekruislaan wordt een woonstraat. Parkeren zal er langs beide kanten kunnen en de parkeerstroken zullen worden onderbroken door boomvakken. Ter hoogte van de Rodekruislaan komt een verkeersplateau om de toegangen tot het park te verbeteren.
Het tweede deel tussen de Rodekruislaan en de Van Amstelstraat wordt een parkweg met een verkeersremmend karrenspoor in een comfortabel materiaal voor fietsers. Ter hoogte van de Van Amstelstraat komt ook een verkeersplateau.
Het district trekt voor de heraanleg 550 000 euro uit. De heraanleg gebeurt in vier fases tussen september 2016 en maart 2017. Deze vier fases kan u terugvinden op www.masterplanhoboken.be.
Park Sorghvliedt en Broydenborg met elkaar verbinden
Door een opening in de muur aan park Sorghvliedt te maken worden beide parken met elkaar verbonden. Hierdoor wordt een mooie, groene doorsteek naar het centrum gemaakt.
Lichtplan voor Hoboken
Hoboken heeft heel wat mooie monumenten en erfgoed. Met het lichtplan zullen deze gebouwen letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers worden geplaatst. Zo kan de Hobokenaar ook ’s avonds genieten van de monumenten. Het eerste gebouw dat in het voorjaar van 2017 wordt verlicht is kasteel Broydenborg in de Broydenborglaan. In de volgende jaren volgen andere gebouwen.
De hoeken van het neoclacissistische kasteel zullen van onderuit door wit strijklicht benadrukt worden. Daarnaast krijgen de vlakken een opvulling met goud getint licht. Daardoor komen de grote kolommen in negatief contrast te staan. Zo maken ze zich visueel meer los van het gebouw en treden ze op de voorgrond. De achtergevel wordt in zijn geheel verlicht. De kleurtemperatuur van het licht zal de kleur van de materialen versterken: warm wit licht voor de baksteen, koud wit licht voor het dak en goud getint licht of lichtjes gekleurd licht voor de witte gevel. De zuidgevel wordt ook verlicht.
De stad Antwerpen voorziet in een bedrag van 60 000 euro.
Heraanleg omgeving aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Kioskplaats
Met deze heraanleg wil het district het voor bewoners, bezoekers en handelaars uitnodigender maken om het centrum van Hoboken binnen te komen. Het moet een trefpunt worden waar mensen elkaar ontmoeten op het kerkplein of een terrasje. De werken starten aan de Kioskplaats tussen de Antwerpsesteenweg en de Kapelstraat.
Aan de Berkenrodelei zal er een compact kruispunt komen waardoor de veiligheid van alle weggebruikers verhoogt. Verder verhuist de tram- en bushalte van de Kioskplaats naar de Antwerpsesteenweg. Voor fietsers komt er een apart fietspad gescheiden van de rijweg. De D’Urselstraat wordt éénrichtingsverkeer in de richting van de Dr. Coenstraat. Er kan geparkeerd worden aan beide zijden. De ruimte voor de kerk ten slotte wordt een groen plein. Ook de kerktuin wordt opnieuw aangelegd.
Verantwoordelijke: Ludo Van Campenhout, schepen voor publiek domein