Nieuwe verlichting voor de kerk van Moretusburg

Op 23 december 2023, over deze onderwerpen: Carine Leys, Kathelijne Toen
kerk van Moretusburg

Gisteren ontstaken we de gevelverlichting van de Sint-Jozefkerk in Moretusburg. De opkomst van de buurtbewoners was groot. Het is duidelijk dat dit een lichtpunt in de duisternis mag zijn voor een buurt die niet de makkelijkste periode doormaakt. Het districtscollege wil hiermee een duidelijk signaal geven dat we de Moretusburg niet loslaten. De volledige speech van districtsburgemeester Kathelijne Toen kan u hieronder lezen.


"Geachte aanwezigen, lieve vrienden,
Kan het nog symbolischer? Uitgerekend vandaag, in de aanloop naar Kerstmis, Feest van het Licht, zijn we hier samengekomen om de sfeerverlichting aan de Sint Jozefkerk plechtig aan te steken. Een passender moment kan je moeilijk vinden.
De vraag om wat licht in de duisternis te brengen dateert van meer dan 3 jaar geleden. Toen contacteerde Guido Hendrickx me per mail met de vraag om ook deze wijkkerk uit te lichten. Hij argumenteerde dat de Sint-Jozefkerk hier ook wel recht op had, nadat vele andere gebouwen in het district al voorzien waren van sfeerverlichting. Bijkomend haalde hij aan dat Moretusburg gebaat zou zijn met een letterlijk en figuurlijk ‘lichtpunt in de duisternis’ gezien de beslissing van Umicore om een deel huizen op te kopen en af te breken om een bufferzone aan te leggen.
De vraag van de secretaris van de kerkraad leek ons zeer terecht. Zonder dralen werd de princiepsbeslissing om de kerk uit te lichten unaniem goedgekeurd in het districtscollege. De nodige middelen werden eveneens in de eerstvolgende begroting voorzien. Als districtscollege beseften we maar al te goed dat het zware tijden waren voor Moretusburg, dat een moeilijke periode voor de deur stond voor de buurtbewoners. Daarom wilden we als districtsbestuur een krachtig signaal geven naar de buurtbewoners dat we Moretusburg NIET loslaten.
De uitrol zelf liet helaas iets langer op zich wachten…Maar, en dat is uiteindelijk wat telt, vandaag mogen we uitpakken met een gloednieuwe, verlichting, waardoor de kerk als het ware een 'landmark' in de wijk wordt.
Fluvius installeerde 18 spots verdeeld over de kerk. Een weetje : deze spots zijn energiezuinig en verbruiken slechts 494W. Door te dimmen kan dat nog teruggebracht worden tot 232W. De spots zullen de buurt laten baden in het licht van zonsondergang tot 1 uur ’s nachts. Dames en heren, ik hoop dat u het met me eens bent : het resultaat mag gezien worden.
Maar er is meer. Ook de omliggende straatverlichting werd vervangen door gloednieuwe LED-toestellen, met slechts 216W verbruik, een derde van de oude verlichting. Op deze manier leveren we onze noodzakelijke bijdrage aan groenere energie, maar we zijn vooral verheugd dat dit lichtproject de omgeving ’s avonds een stuk aangenamer zal maken.
Sta me toe mijn oprechte dank uit te spreken aan de mensen van Fluvius, van de administratie en aan districtsschepen, Carine Leys, mijn steun en toeverlaat, die dit project tot een mooi einde brachten.
Lieve vrienden, laten we samen het glas heffen op de nieuwe verlichting en nog even samenblijven om te genieten van het stralende licht hier aan de Sint-Jozefkerk.
Ik dank u"

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is